. emekliyim.com - Geri Dönüsümün Merkezi: Hippomane Mancinella

23 Mart 2020 Pazartesi

Hippomane Mancinella






Dünyanın en zehirli ağacı


Mucizevi bir şekilde Karayip Denizi adalarından birinde oldugunuzu (Corona'ya ragmen) ve sahil boyunca yürüdüğünüzü hayal edin. Yere dağılmış kabuklar, hindistancevizi ve meyveleri elmaya benzeyen bir agaca rastlayabilirsiniz.
Bu meyvelerin çok tatlı olan kokularını alırsınız veee en azından küçük bir parçayı ısırmak isteyebilirsiniz. Bilinmeyen bir meyveyi denemeye karar vereceğinizi düşünüyorsanız aman sakın haa diyoruz, anında boğazınızda yanan bir ağrı hissedersiniz ve ölebilirsiniz. Dünyanın en zehirli Agacı ve meyvesi olarak kabul edilen Mancinella ağacı (Hippomane mancinella) aittir. Ama neden bu kadar tehlikeli?




Manşinel (Hippomane mancinella), sütleğengiller (Euphorbiaceae) Batı Hindistan ve tropik Amerika’da yetişen bir ağaçtır. Boyu 3 metreden 15 metreye kadar uzanabilir. Düz ve açık kahverengi bir kabuğu; uzun dalları vardır. Yumurta şeklindeki yaprakları 10 cm uzunluğundadır ve dişli kenarlara sahiptir. Küçük ve pembe çiçeklere sahiptir. Elma şeklinde meyveleri vardır.
Sütlü sapı ve sarı-yeşil meyveleri oldukça zehirlidir. Hatta meyvelerden sıçrayan yağmur damlaları ya da çiğ deride yaralanmalara sebep olabilir. Yanan odundan gelen dumanı ise geçici körlüğe neden olabilir.

"Plaj elması" olarak da bilinen ağacın korkunç özellikleri hakkında Science Alert bilimsel bir yazı yayınlanmıstır. Karayip Denizi adalarında ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde yetişir. Bu ağaç Guinness Rekorlar Kitabında dünyanın en tehlikeli olanıdır, çünkü bu agacın tüm parçaları zehirlidir ve insanlar için ölümcüldür. Özellikle kabuktan, yapraklardan ve elmalar gibi meyvelerden salgılanan kalın meyve suyunun ölümcül özellikleri vardır. Cilde temas ederse, meyve suyu ciddi, kabarcıklı yanıklara neden olur ve yutulursa ölüme yol açabilir.

Ölümcül ağaç

Phorbol, mancinella ağacı suyunun bileşimindeki en tehlikeli madde olarak kabul edilir. Suda iyi çözünür, yagmurlu bir günde agacın altında korunma amaclı dursanız sizi zehirliyor. Bu nedenle, zehirli bitkinin yetiştiği birçok yerde, uyarı işaretli çitler vardır.
Birisi insanların sadece bu ağaçları kesmesi gerektiğini söyleyebilir, ancak birçok faydası var. Örneğin, bazı bölgelerde, mancinella çalılıkları insanları rüzgardan kurtarır ve Karayip marangozları yüzlerce yıldır odunlarını kurutmuş, toksik suyun etkilerini nötralize etmiş ve inşaatta kullanmıştır. Belki de ağacın tehlikesinin nötralizasyonu nedeniyle, ahşabı normalden daha pahalıdır.




Ancak bir kişinin hayatı için en büyük tehlike, mancinella ağacının meyvelerini yemesidir. Vücudu dehidre eden ve ölüme yol açabilecek ciddi kusma ve ishale neden oldukları bilinmektedir. 1999'da Karayip adası Tobago'yu ziyaret eden radyolog Nikola Strickland  “plaj elması” yediği için hayatını kaybetti. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.