. emekliyim.com - Geri Dönüsümün Merkezi: 600 Yıldır Muhtesem Danteller Üreten Hırvat Kadınları ve Dantellerinden Örnekler

12 Mart 2021 Cuma

600 Yıldır Muhtesem Danteller Üreten Hırvat Kadınları ve Dantellerinden Örnekler




Büyü! Hırvat craftswomen eserlerine baktığımızda şaşırtıcı başka bir kelime yoktur. Bu tür dantel yapma geleneği yaklaşık 600 yıllıktır.








Günümüzde Hırvat dantel harikalarının yaratılmasının ana merkezleri Pag, Hvar adaları ve Lepoglava kasabasıdır.





Benedictine rahibelerinin elleriyle dokunan Hvar adasından iğne oyası, sıra dışı, şaşırtıcı derecede güzel ve hassas bir geometrik desenle ayırt edilir. Agave bitkisinin yapraklarından elde edilen ince, ancak şaşırtıcı derecede güçlü liflerden benzersiz bir dokuma desen teknolojisi günümüze kadar gelmiştir. Eşsiz emek yoğunluğu tüm sürece eşlik eder - bazen agav iplikleri yapmak iki yıla kadar sürer!








Bu zanaatın doğum yeri olarak kabul edilen Pag adasının Hırvat köylerinde, anneden kıza nefis hafif, kar beyazı, en güzel danteller yaratmanın münhasıran manuel tekniği aktarılıyor.





Evlilik zamanında her gelin, kendi el dokuması desenli dantelleriyle süslenmiş çeyiz kıyafetleri arasında yer alırdı. Paz zanaatkârlarının ünü, adanın sınırlarının çok ötesine ve aslında tüm Hırvatistan'a uzanır. Bu havadar desenleri dokumanın sırrı, o zamanki saray zanaatkârları için bir sır olarak kalsa da, ağustos insanlarının en pahalı ve lüks kıyafetlerini süsleyenler onların kreasyonlarıydı. Çizgilerin netliği, özel geometrikliği nedeniyle Sayfa danteline "taşın renkleri" de denilmektedir.







Lepoglava dantel, dokuma biçiminde farklılık gösterir - bobin gibidir. Ayrıca desenlerinde bitki motifleri, çiçekler, düzgün çizgiler hakimdir.




Çok uzun yıllar sonra bile, Hırvat takımadalarının kadınları, dehşet ve saygı ile, becerilerinin sırlarını ve anne ve büyükannelerin geleneklerini nesilden nesile aktararak saklıyorlar. Hırvatistan'da, seçkin zanaatkâr kadınların eserlerini, aletlerini görebileceğiniz, dokuma sürecini izleyebileceğiniz ve ayrıca sevdiğiniz sergilerden herhangi birinin bir kopyasını sipariş edebileceğiniz bir dantel müzesi var.



Hırvat dantel ustalarının titizliğine, yeteneklerine ve halkının adetlerine olan gerçekten harika sevgisine şaşırmamak imkansız!







 KAYNAK//© https://www.livemaster.ru/topic/1038249-horvatskie-kruzheva-zastyvshaya-muzyka-netayuschij-inej



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.