. emekliyim.com - Geri Dönüsümün Merkezi: Boraks Nedir? 🏡🔍📢

17 Kasım 2020 Salı

Boraks Nedir? 🏡🔍📢

 


Birkac yıldır nette farklı konularda arastırmalar yaparken, "Boraks" cok cıkmaya basladı karsıma. Hatta arastırma konularımda Boraks gördükce amann nerden bulacagım ben  simdi bu boraks denilen maddeyi diyerek oldugum sayfadan cıkdıgımda oldu. Az önce gezindigim sitede, eskiyen sararıp solan yastıkları nasıl yeniledigini merak ettigim Jille'den ögrendimki benim evime artık Boraks girmeli. Bundan sonraki post ilede sararıp solan yastıklarımızı nasıl ilk günki haline döndürebilecegimizi görecegiz. Benim gibi Boraks ile ilk tanısacak kalmamıstır ama ben asagıya biraz bilgi ekledim. Bu bilgileride Yemek.Com sitesinden buldum aldım geldim. 


Tesekkürler Jille ve Yemek.Com :D










Boraks Nedir?

Boraks mutfak da dahil olmak üzere evi dip köşe temizlemeye karar verdiğinizde birçok alanda kullanabileceğiniz bir madde. Toz şeklinde alarak daha kolay bir şekilde kullanabileceğiniz boraksla neler yapabilirsiniz, hemen anlatmaya başlayalım.

  • Giderlerdeki tıkanıklığı açmak için kullanabilirsiniz. Bir çay bardağından biraz az olacak kadar boraksı giderlerin deliklerinden içeri dökün. Ardından üzerine 750 ml.-1 litre kadar kaynattığınız suyu dökün ve bu şekilde 10 dakika kadar bekletin. Ardından yine lavaboya sıcak su dökerek hem kirlerin hem de tüm boraksın akıp gitmesini sağlayın. İşte bu kadar!
  • Buzdolabı raflarının ve dışının temizliğinde kullanabilirsiniz. 1 litre suyu hafif ılıtın. Bu ılık suyun içine 1 yemek kaşığı kadar boraks ilave edip karıştırarak çözünmesini sağlayın. Ardından bu karışıma temiz bir bez batırıp tamamen ıslanmasını sağlayın. Bezin fazla suyunu süzdürerek buzdolabı raflarını ya da dışını güzelce temizleyin. Özellikle üzerine yanlışlıkla yemek döktüğünüz ve uzun süre kaldığı için inatçı bir hale gelen lekeleri çıkarma konusunda oldukça yardımı olacaktır.
  • Mutfak tezgahlarını temizleyebilirsiniz. 3-4 yemek kaşığı sirkenin içine 1 yemek kaşığı kadar boraks ilave edin. Ardından en az 3 bardak su ekleyin ve güzelce karıştırın. Karışım homojen bir yapıya kavuştuğunda temiz bir sprey şişenin içine aktarın ve tezgahlarınızdaki lekeli alanlara püskürtün. Eğer lekeler çok inatçıysa bu karışımı püskürtükten sonra en az bir 5-10 dakika bekletin. Ardından temiz, nemli bir bezle tezgahı temizleyin. Lekelerin çıktığını göreceksiniz.
  • Tavanlarda, balkonlarda, dolap içlerinde oluşan küfleri temizleyebilirsiniz. Temiz bir sprey şişenin içine 1 litre su ve 1,5-2 çay bardağı kadar bol boraks ilave edin. Güzelce karıştırıp boraksın suyun içinde çözünmesini sağlayın. Ardından küflü bölgelere sıkıp bir süre bekledikten sonra temiz, kuru bir bezle son temizliğinizi yapın. Bu işlem, yeni küflerin oluşumunu da azaltacak, hatta birkaç kez düzenli olarak uygulandığında küf oluşumunu tamamen bitirecektir.
  • Evde, kendi ellerinizle organik bulaşık deterjanınızı hazırlayabilirsiniz. Boraks, bulaşık yıkama konusunda da doğal ürünleri seçenlerin olmazsa olmaz ürünlerinden. Özellikle inatçı lekeler üzerindeki etkileri nedeniyle çok tercih edilen boraksı, çeşitli bitkisel yağlarla bir araya getirerek kendi bulaşık deterjanınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tam olarak nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz Evde Organik Bulaşık Deterjanı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza da bekleriz.
  • Halılardaki lekeleri boraks kullanarak çıkarabilirsiniz. 1 litre suyun içine 1 su bardağı boraks ilave edip güzelce karıştırın. Ardından temiz bir bezi ya da paspası bu karışıma batırıp çıkarın. Fazla suyunu süzdürdükten sonra halınızı temizleyin. Özellikle kahve, çay gibi inatçı lekeler ve sakız gibi halıya yapışıp kalan malzemeleri çıkartmada oldukça etkili olacaktır. Son olarak halınızı duru suyla güzelce durulamayı da ihmal etmemelisiniz tabii.
  • Çöp kutularından yükselen kötü kokulardan ve kalıcı lekelerden kurtulabilirsiniz. Çöp kutunuzu tamamen boşaltın. Ardından içine 500 ml. su ve yarım su bardağı borakstan oluşan karışımı dökün. Bu şekilde bir yarım saat bekletin ve çöp kutunuzu durulayın. Lekelerin gittiğini göreceksiniz. Dilerseniz çöp kutunuza çöp poşeti geçirmeden önce içine biraz boraks serperek kötü kokuların hiç oluşmamasını da sağlayabilirsiniz.
  • Banyo ve tuvalet temizliğinde de borakstan yardım alabilirsiniz. Tıpkı yukarıda anlattığımız tezgah temizleme ve giderleri açma özelliğinden banyo ve tuvaletlerinizde de yararlanabilirsiniz. Benzer karışımları hazırlayarak dilerseniz banyodaki giderlerinizi açın, dilerseniz banyo ve tuvaletlerde yer alan klozet, küvet, duşakabin gibi alanları temizleyin. Pas ve kalıcı kirlerden boraks sayesinde kolayca kurtulduğunuzu göreceksiniz.
  • Boraks her ne kadar doğal bir ürün olarak bilinse de kimyasal özellikler gösterdiği için kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle alerjik ve hassas bir bünyesi olanların mutlaka bu ürüne karşı bir alerjisi olmadığını doktoruna teyit ettirmesi, doktor onayı almadan kullanmaması da oldukça önemli.

    Ele doğrudan temasının önerilmediği bu ürünü kullanırken ellerinize eldiven takarak önlem almanız da önemli.

    Aynı şekilde toz halindeki boraksı solumamaya da özen göstermelisiniz!!!




  • Kaynak:Yemek.Com



  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder


    GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.