. emekliyim.com - Geri Dönüsümün Merkezi: Babil'in Asma Bahçeleri: Tarihi ve İlginç Gerçekler

20 Şubat 2021 Cumartesi

Babil'in Asma Bahçeleri: Tarihi ve İlginç Gerçekler

 




Babil'in Asma Bahçeleri bir zamanlar "Dünyanın Yedi Harikası" listesine eklendi. Çoğu bilim adamı, bunun eski tarihçilerin fantezisinden başka bir şey olmadığına inanarak varoluşlarından şüphe ediyor. Bununla birlikte, birçoğu böyle tarihi bir gerçeğin gerçekleştiğinden ve tüm efsanelerin gerçek olayları yansıttığından emin.

Babil'in Asma Bahçeleri: Neredeler?

Asma Bahçelerin tarihi, eski Babil'e çok eskilere dayanıyor. Efsanelere göre, Kral Nebuchadnezzar II tarafından karısı Amitis için inşa edildi. Karısı, Medyanın yeşil ülkesinde büyüdü, bu yüzden kumlu ve tozlu Babil'de kendini rahat hissetmiyordu. Daha sonra kral, yeşil ağaçlar, çalılar ve çimlerle dikilmiş yapay terasların üzerine bir saray inşa etmeye karar verdi. Dört katlı bu karmaşık yapı, Babil'in Asma Bahçeleri olarak bilinir.

Babil'in asma bahçeleri: tarih ve ilginç gerçekler Babil bahçeleri, dünya harikaları, turistik yerler, tarih





O zaman için harika olan yapı, kademeleri geniş merdivenlerle birbirine bağlanan basamaklı bir piramitti. Platformlar, yüksekliği 25 m'ye ulaşan kolonlar üzerine kurulmuştu.Bu yükseklikte bitkiler yeterli miktarda güneş ışığına sahipti. Bina yaprak dökmeyen bir tepeye benziyordu. Sofistike sulama sistemi, Asma Bahçelerin keşfedilmesi sayesinde bu şekilde kalmasına yardımcı oldu.

Bahçelerin keşfinin tarihi

Bahçelerin varlığı sürekli sorgulanmasına rağmen, varlığını doğrulayan kalıntılar bulmak mümkündü. Antik yapının kalıntıları, Alman mimar ve arkeolog Robert Koldewey tarafından 1899'da Babil'i kazarken bulundu. Çalışma sırasında, bu bölge için alışılmadık garip bir yapı ile karşılaştı. Tonozları yuvarlak bir şekle sahipti ve taştan yapılmıştı, tuğla döşeme teknolojisi ise o dönemin karakteristik özelliğiydi.


Babil'in asma bahçeleri: tarih ve ilginç gerçekler Babil bahçeleri, dünya harikaları, turistik yerler, tarih


Bununla birlikte, en önemlisi, bilim insanı, üç madenden oluşan inanılmaz su temin sisteminden etkilendi. İlk bakışta, tepeye sürekli su temini için yapıldı. Hangi bina için bu kadar garip bir sistem yaratıldı? Bilim adamı, Babil'deki taşların sadece iki binada kullanıldığını söyleyen antik kroniğin metinlerini hatırladı. Bunlardan biri zaten Koldeway tarafından keşfedildi. İkincisi, Babil'in Asma Bahçeleri idi. Tüm gerçekleri karşılaştıran arkeolog, dünyanın yedi harikasından biriyle uğraştığını fark etti.

Modern dünya haritasında bahçeler nerede?

Babil kalıntıları, Irak'ın başkenti modern Bağdat'tan 90 km uzaklıkta, Fırat Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Robert Koldewey tarafından Asma Bahçeler olarak ilan edilen eski bir yapının kalıntıları da var. Ancak, tüm bilim adamları Alman arkeologla aynı fikirde değildi. Birçoğu, başka bir yerde bulunduğuna inanarak antik anıtı aramaya devam etti.

Babil'in asma bahçeleri: tarih ve ilginç gerçekler Babil bahçeleri, dünya harikaları, turistik yerler, tarih


Oxford arkeolog Stephanie Dalli, Asma Bahçelerin gizemini çözmek için onlarca yıl harcadı. British Museum'da bulunan çivi yazılı tabletlerden yazıtları deşifre etti ve dünyanın ikinci harikasının Babil'de hiç yapılmadığı sonucuna vardı. Dalli'ye göre, eski yapı Irak'ın kuzeyinde, modern Musul'dan çok uzak olmayan bir yerde bulunuyordu.

İngiliz arkeoloğa göre asma bahçeler Asur kralı Sinacherib'in sarayının bir parçasıydı ve II. Novuchadnezzar tarafından karısı için inşa edilmemişti. Çivi yazılı tabletler, yeşil bahçeli sarayın "tüm insanlar için bir mucize" olduğunu gösteriyor. Ancak, bu alternatif versiyon henüz onaylanmadı. Dalli teorisini kanıtlamak için Mossul yakınlarında kazı yapmaya niyetlenir.

Babil'in Asma Bahçeleri: ilginç gerçekler

Bahçelerin adı yanlışlıkla Shammuramat olarak da bilinen Asur Kraliçesi Semiramis'e verildi. Ancak efsanevi binayla hiçbir ilgisi yoktu. Shammuramat, dünya harikası inşa edildikten iki asır sonra yaşadı, ayrıca Babil sakinleriyle düşmanlık içindeydi.

Babil'in asma bahçeleri: tarih ve ilginç gerçekler Babil bahçeleri, dünya harikaları, turistik yerler, tarih


Babil yıllıklarında asma bahçelerden söz edilmiyor. Pek çok bilim insanını gizemli sarayın varlığından şüphe ettiren de bu gerçektir. Şaşırtıcı yapı, Yunanlılar Diodorus ve Strabo'nun da bulunduğu eski tarihçiler sayesinde tanındı. Bahçeler, 5. yüzyılda seyahat eden gezgin Herodot tarafından da söz edilmiyor. M.Ö e. Mezopotamya, Asur, Mısır ve diğer birçok ülke. Babil'i tanıdıkları arasında en güzel şehir olarak adlandırdı ama bahçeler hakkında hiçbir şey söylemedi.

Efsanelere göre, Büyük İskender'in ölümünü Semiramis'in bahçelerinin yeşil duvarlarında aldı. MÖ 4. yüzyılda. Babil'i kavga etmeden aldı ve ölümüne kadar orada yaşadı. Büyük komutan MÖ 323 yılının Haziran ayında öldü. 32 yaşında.

Dolayısıyla, Babil'in Asma Bahçelerinin tam olarak nerede olduğunu tespit etmek hala mümkün değil. Antik yapı, Fırat Nehri'nin sular altında kalması olan sel nedeniyle neredeyse yere çöktü. Bankaları taştı, yapıyı sular altında bıraktı. Binanın temeli aşınmış ve tamamen çökmüştür. Böylece, yüzlerce yıl boyunca, Babil'in geri kalanı gibi antik yapının kalıntıları bir kum ve enkaz yığınının altına gömüldü. Yıllar sonra, bilim adamları antik kentin kalıntılarını keşfettiler, ancak hala uzun süre çözülmesi gereken birçok sır var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.