Yedigim meyve cok azdır. Cilek, Dut, Muz vs. Ananas'ta yedigim meyvelerden. Kavun ve Karpuz hic sevmem. Elma mideme dokunur. Ananas resmen rahatlatıyor. Gecen haftalarda iki tanecikte Avakado almıstım cekirdeklerini diktim. Bir tanesi sürmüs bugün kesfettim. Ananas yine sanırım gecen hafta almıstım. Aynen asagıdaki postta oldugu gibi oldukca ince dograyıp agzı kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza ettim. Gelip gidip bitirdim. Esim sevmiyor, o yüzden bir tane bile bana birkac gün gidiyor. Her neyse Ananası elimden geldigince depolamalıyım fikri yüzünden bu postu hazırladım. Tabii yardımla... Ögrendimki limon sıksaymısım cok daha iyi olacakmıs. Bir dahakine deneyecegim... Ve aynen asagıda okuyacagınız gibi elma suyunda recelinide yapacagım. Bu kıs dört kavanoz portakal receli yaptım. Birini arkadasıma hediye ettim, begenmis. Basardım yani ve umarım Ananas recelinide yapabilirim elime yüzüme bulastırmadan. Mutfak isleri bana göre degil maalesef.
Taze ananas lezzetli tatlı ve sağlıklı bir tedavidir, ancak çok iyi tutmaz! Dondurmayı kullanmak birkaç ay sunarken, kesmek ve buzdolabında saklamak size birkaç gün verecektir. Taze ananası uzun süre (1 yıl veya daha fazla) saklamak istiyorsanız, ev konservesi en iyi seçenektir - gerekli tüm sterilizasyon ve gıda güvenliği prosedürlerini izlediğiniz sürece
Yöntem1
Dondurma veya Donma Kesme Ananas
Yöntem1
-
1Ananas parçalarını sıkıca kapanan bir kaba veya torbaya koyun. Ananas parçalarını kesin, buzdolabınızın içinden sızmasını istemediğiniz birçok yapışkan suyu serbest bırakır. En iyi depolama seçeneğiniz, sıkıca oturan kapaklı bir cam veya plastik kaptır. Fermuarlı bir çanta kullanıyorsanız, tamamen kapandığından emin olun ve emin olmak için başka bir fermuarlı torbaya koyun!
- Kesilmiş ananas halkalarını saklıyorsanız, halkaları içeride istifleyebilmek için silindirik bir saklama kabı (plastik bir servis çorbası kabı gibi) kullanın.
- 2Kızarmayı azaltmak için kaba portakal suyu ekleyin. Hafif kızarma, depolanan ananasın lezzetini veya kalitesini etkilemez, ancak daha az çekici görünmesini sağlar. Portakal suyu, kesilmiş meyvenin kızarmasını yavaşlatmaya yardımcı olan askorbik asit içerir. Limon suyu genellikle kesilmiş meyvelerin kızarmasını yavaşlatmak için kullanılır ve burada da işe yarar. Bununla birlikte, seçtiğiniz meyve suyu kesilmiş meyveye biraz lezzet ve aroma verir ve portakal suyu ananas ile limon suyundan daha iyidir!
-
33-4 gün içinde buzdolabında saklanan ananas kullanın. Taze ananas tatlı, lezzetli ve sizin için iyidir, ancak uzun süre taze kalmanın bir yolu yoktur. Düzgün buzdolabında bile, lezzetini kaybetmeye başlar ve 3 gün gibi kısa bir sürede giderek daha duygusal ve kahverengi olur. 3-4 gün içinde yiyebileceğinizden daha fazla ananas varsa, soğutma dışındaki koruma yöntemlerine güvenin.
- Ananas tadı iyi olmaz, ancak biraz mantar ve kızarıklık size zarar vermez. Bununla birlikte, beyaz küf lekeleri görürseniz veya sirke benzeri bir aroma (tatlılıktan ziyade) fark ederseniz, ananası hemen atın.
-
4En iyi sonuçlar için ananası en fazla 3-5 ay dondurun. Birkaç gün içinde yiyebileceğinizden daha fazla ananas varsa bu daha iyi bir seçenektir. Sadece kabınızı veya çantanızı etiketleyin ve dondurucuda saklayın. Ananas hala 12 aya kadar yenilebilir, ancak yaklaşık 3 ay sonra lezzetini ve dokusunu yavaşça kaybetmeye başlayacaktır.
- Ananas parçalarını doğrudan dondurucudan smoothies ve pişmiş olarak kullanın.
- Çözülmüş ananas parçaları olduğu gibi iştah açıcı bir muamele olamayacak kadar duygusaldır, ancak taze ananas gerektiren herhangi bir tarifte kullanmak için mükemmeldir.
Yöntem2
Konserve Ananas
Yöntem2
- 1Konserve kavanozlarını ve kapaklarını sabun ve su ile yıkayın. Konserve kavanozlarını, kapakları ve sızdırmazlık halkalarını bulaşık deterjanı ve sıcak su ile elle temizleyin veya bulaşık makinesi döngüsünde çalıştırın. Kavanozları sıcak suyla iyice durulayın veya sabun kalıntılarını gidermek için bulaşık makinenizde ayrı bir sanitasyon durulama döngüsü kullanın. Kavanozlar ve kapaklar hala sıcakken bir sonraki adıma geçin.
- 2Temiz kavanozları ve kapakları kaynar suda sterilize edin. Bir tencerenin altına tüm kavanozları ve kapakları tutacak kadar büyük bir konserve rafı veya mutfak havlusu yerleştirin. Kavanozları tencereye sağ tarafı yukarı gelecek şekilde yerleştirin ve aralarındaki kapakları ve sızdırmazlık halkalarını iç içe geçirin. Kavanozların iç kısımlarını ve daha sonra tüm kabı, kavanozların üst kısımlarını en az 2,5 cm kaplayana kadar suyla doldurun. Tencereyi yüksek ateşe koyun ve suyu kaynatın. Deniz seviyesine yakınsanız kavanozları ve kapakları 10 dakika kaynatın
- Kavanozları ve kapakları dikkatlice boşaltmak ve çıkarmak için metal konserve maşası kullanın, ardından temiz bir havlu üzerine yerleştirin. Kavanozlar hala sıcakken bir sonraki adıma geçin.
- Tenceredeki suyun sıcak kalması için ısıyı düşürün.
- 3Kesilmiş ananas parçalarını elma suyunda 10 dakika pişirin. Kesilmiş ananası bir tencereye ekleyin ve parçaların serbestçe yüzmesini ve dolaşmasını sağlamak için yeterli elma suyu ekleyin. Suyu kabarmaya başlayana kadar ısıyı orta-yüksek seviyeye getirin, sonra 10 dakika daha kaynamaya devam etmek için orta-düşük veya düşük seviyeye getirin.
- Kavanozlar kaynar sudan çekilmeye hazır olana kadar beklemek yerine kavanozlara ve kapaklarınız sterilize edilirken bu adıma başlayabilirsiniz.
- Hem ananas hem de kavanozlar hala sıcakken bir sonraki adıma geçin.
- Beyaz üzüm suyu ve konserve şurubu burada da çalışır.
-
4Ananas parçalarını ve suyu kavanozlara ekleyin, ancak tamamen doldurmayın. Bir kavanozun üstüne bir konserve hunisi yerleştirin ve kavanoza sıcak ananas parçaları doluncaya kadar yaklaşık 2/3 oranında oluklu bir kaşık kullanın. Kavanoz, üst kısmı 0,5–1,5 cm içinde dolana kadar sıcak şurup eklemek için bir kepçe kullanın. Bu hava boşluğu, konserve kavanozu içinde “kafa boşluğu” olarak bilinir ve işlem için gereklidir.
- Diğer kavanozları aynı şekilde doldurun.
- Her zaman en az 0,5 cm (1,3 cm) baş boşluğu bırakmayı unutmayın!
-
5Kavanozları kapaklar ve sızdırmazlık halkaları ile sıkıca kapatın. Kavanozun boynunu kontrol edin ve dökülen şurubu temiz bir kağıt havluyla silin. Düz kapağı güvenli bir şekilde kavanozun ağzına yerleştirin. Sızdırmazlık halkasını kapağın üzerine yerleştirin ve kavanozun boynuna vidalayın. Direnç hissedinceye kadar halkayı saat yönünde elle sıkın, ardından durun. Diğer kavanozlarla aynı işlemi uygulayın.
- Kavanoz kapakları sıkı olmalı, ancak aşırı sıkmaya çalışmayın. Bunu yapmak cam kavanozları çatlatabilir hatta kırabilir.
-
6Kavanozları sıcak su kabına geri koyun ve gerekirse su ekleyin. Her bir kavanozu boynundan güvenli bir şekilde kaldırmak için konserve maşalarını kullanın ve konserve rafında veya tencerenin altındaki havluda yavaşça yerine indirin. Diğer kavanozlarla tekrarlayın. Kavanozlar en az 1 inç (2,5 cm) su ile kaplanmamışsa, tencereye daha fazla su ekleyin.
- İdeal olarak, su seviyesi ile tencerenin üst kenarı arasında en az 1 inç (2,5 cm) boşluk olmalıdır. Aksi takdirde, kap kuvvetli bir şekilde kaynadığında su kabarabilir.
- 7Güvenlik için gerektiği şekilde suyu 15-35 dakika hızlı kaynatın. Isıyı yüksek seviyeye getirin ve suyun tam, kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Bu noktada bir zamanlayıcı başlatın ve doldurulmuş kavanozları aşağıda listelenen süre boyunca kaynatın:
- 1 lt.lik kavanoz: deniz seviyesinden 0-30.000 m yukarıda 15 dakika; 300-1.830 m'de 20 dakika; 1.800 m'nin üzerinde 25 dakika.
- 1 litre veya 950 ml kavanoz: deniz seviyesinden 0-30.000 m yukarıda 20 dakika; 300–910 m'de 1.000–3.000 ft'de 25 dakika; 910-1.830 m'de 3.000–6.000 ft'de 30 dakika; 1.800 m'nin üzerinde 35 dakika.
- 8Isıyı kapatın, 5 dakika bekleyin ve kavanozları dikkatlice çıkarın. Kavanozların içeriğinin dibe çökmesi için 5 dakika bekledikten sonra, kavanozları sudan birer birer çekmek için konserve maşalarınızı kullanın. Kavanozları temiz bir havluya veya bir soğutma rafına yerleştirin.
- 912-24 saat soğuduktan sonra kapakların düzgün bir şekilde kapatıldığını kontrol edin. Kavanozları tamamen dokunana kadar en az 12 saat yalnız bırakın. Sızdırmazlık halkalarını sökün ve her bir kapağın sızdırmazlığını kontrol edin:
- 1) kapağın ortasına bastırarak — tekrar açılırsa kavanoz kapatılmaz;
- 2) kapağa metal bir kaşıkla hafifçe vurmak - donuk bir ses, kötü bir mühür, zil sesi iyi bir mühür belirtir;
- 3) kapağın üst kısmına göz hizasında bakmak - kapakta hafif bir aşağı (içbükey) girinti yoksa, düzgün bir şekilde kapatılmamıştır.
- Herhangi bir kavanoz düzgün bir şekilde mühürlenmediyse, oda sıcaklığında uzun süreli saklamaya çalışmayın. Bunun yerine aşağıdakilerden birini yapın:
- Ananas kavanozun içinde hemen yer.
- Kavanozu soğutun ve ananas 3 gün içinde yiyin.
- Ananası dondurucu güvenli bir kaba dökün ve 3 aya kadar dondurun.
- Konserve işlemini hemen tekrarlayın.
- Ananası atın.
- Herhangi bir kavanoz düzgün bir şekilde mühürlenmediyse, oda sıcaklığında uzun süreli saklamaya çalışmayın. Bunun yerine aşağıdakilerden birini yapın:
-
10Düzgün kapatılmış kavanozları serin ve kuru bir yerde 2 yıldan fazla saklamayın. Kavanozları konserve tarihi ve içeriği ile etiketleyin. Depolama için, ortalama ila düşük iç ortam nemi ve 35 ° yi asla aşmayan bir sıcaklık ile karanlık bir yer seçin ve ideal olarak 10 ila 18° arasında kalır. En iyi lezzet için kavanozu 1 yıl içinde açın ve ananası mümkün olan en kısa sürede yiyin.
- Ananas tipik olarak 2 yıla kadar yemek için güvenli kalacaktır, ancak lezzet acı çekmeye başlayabilir.
- İçindekiler küflü görünüyorsa veya kavanozu açtığınızda hoş olmayan kokular varsa, ananası atın.
Yöntem3
Ananas kesme
Yöntem3
- 1Düz bir taban oluşturmak için ananasın üstünü ve altını kesin. Ananası bir kesme tahtası üzerine yan yatırın, bir elinizle sabit tutun ve ananasın üstündeki 1.3 cm boyunca dilimlemek için bir bıçak kullanın. Ananası döndürün ve tabanı aynı şekilde 0,5 cm kesin.
- Ananasın sabit, düz bir tabanla dik durmasını sağlamak için alt kısmı kesmek önemlidir. Üstünü kesmek dikenli yapraklardan kurtulur!
- 2Ananasın cildini bıçağınla yukarıdan aşağıya doğru tıraş et. Ananası, şimdi düz tabanı üzerinde kesme tahtasında dik tutun. En üstten başlayarak, bıçağınızın bıçağını cilt ile ananasın eti arasına yerleştirin. Ananasın şişkin şeklini takip ederek, dibe ulaşıncaya kadar bıçağı aşağı doğru yönlendirin. Eti değil, sadece cildi “tıraş etmeye” çalışın.
- Tüm cildi çıkarıncaya kadar işlemi tekrarlayın.
- 3Ananas etindeki “gözleri” bir soyma bıçağıyla kesin. Gözler, cildi kestikten sonra hala ete gömülecek yenmeyen kahverengi lekelerdir. Onları bir soyma bıçağı ile ayrı ayrı kesebilir veya - gözler spiral bir düzende düzenlendiği için, ananasın etrafında yukarıdan aşağıya spiral şeklinde V şeklinde bir hendek yapabilirsiniz.
- Alternatif olarak, zaman kazanmak istiyorsanız ve yenilebilir ananasın bir kısmını boşa harcamak istemiyorsanız, cildi keserken dış 0,64 cm veya daha fazla eti tıraş edin. Bu, tüm gözler olmasa da çoğunu kaldıracaktır.
- 4Ananası halkalara veya çeyreklere dilimleyin. Halkaları kesmek için ananası yan yatırın ve tekrar tekrar düz olarak dilimleyin. Ananası çeyreklere kesmek için tabanına dik durun. Ananasın ortasından doğruca dilimlenir. Yarım tane düz tarafı tahtaya yatırın ve uzunlamasına ikiye kesin. Diğer yarısı ile tekrarlayın.
- Halka yapıyorsanız, yaklaşık 0,64–1,27 cm kalınlığında kesin
- 5Çekirdeği bir bisküvi kesici veya bıçağınızla çıkarın. Halkaları keserseniz, her halkayı tahtaya düz olarak yerleştirin. Sert, dairesel ananas çekirdeğinden biraz daha büyük çaplı dairesel bir bisküvi kesici seçin. Kesiciyi çekirdeğin üzerine yerleştirin, sıkıca bastırın, hafifçe bükün ve kesiciyi kaldırın, çekirdek parçası onunla birlikte çıkmalıdır.
- Ananası çeyreklere keserseniz, tabanının dörtte biri dik dursun. Ananas boyunca doğruca, dilim dilim şeklindeki çekirdeğin hemen dışında dilimleyin - daha hafif ve etten daha yoğun. Diğer mahallelerle tekrarlayın.
-
6Ananası gerektiği gibi ısırık büyüklüğünde parçalara bölün. Ananas halkaları servis etmek veya kullanmak istiyorsanız, hazırsınız! Aksi takdirde, bir ananas çeyregini yan yatırın ve 1,3 cm dilimler halinde kesin. Her dilimi ,1,3 cm küpler halinde kesin, sonra diğer çeyreklerle tekrarlayın.
- İsterseniz küpleri biraz daha büyük veya daha küçük yapabilirsiniz,
- ancak boyutu tutarlı tutmaya çalışın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.