Sayfalar

22 Şubat 2015 Pazar

POŞET ÇAYLARIN ISI VE DEMLENME SÜRELERİ

Poşet çaylar yapısı itibari ile hepsi birbirinden farklıdır. Lezzet ve sağlığa faydaları acısından demlenme sıcaklıkları ve demlenme süreleri farklı farklıdır.
Önceleri siyah çayımız vardı.. Güzel demler içer ve lezzetini alırdık. Kime sorsanız siyah çayın damak tadını size tarif edebilir, çayın tadındaki en ufak değişikliği hissederdi. Öyle ki çayın demini almadığı zaman yüzünü ekşitir ve tadını beğenmediğini belli ederdi.
Sonra sonra Yeşil Çay’ın adını sıkça duymaya başladık. Özellikle diyetlerin bir numarası antioksidan özelliği sayesinde uzmanlarca sıkça tavsiye edilir oldu. Tam da yeşil çaya alıştık derken Beyaz Çayın adını duymaya başladık. Aslında beyaz çay da yeşil çayda bildiğimiz çay da aynı bitkiden ama hasat şekli ve teknikleri onları birbirinden ayırıyor. Teknik olarak okside edilme şekli çayın adını koyuyor. Yani çay kurutulurken geçen süre ve uğradığı işlemler çayın adını veriyor.
Bu yüzden çayların demlenmeleri, demlenme süreleri ve demlenme ısıları değişik değişiktir.
Depresyonlar için kullanılan Sarı Çay kantaron denilen bir bitkinin çiçeklerinden elde ediliyor. Avrupalıların çokça tükettiği bir çay olmasına rağmen ben etrafımda, yakın çevremde tüketen insanlara rastlamadım.
Bu yüzden içtiğiniz çaylardan tat alamıyorsanız ya demlenme süreleri ya da sıcaklıkları ile ilgili bir detayı gözden kaçırıyorsunuz demektir.
İşte çayların demlenme süreleri ve demlenme sıcaklıkları;
cay
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR! Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum... Google hesabı olmayan arkadaşlar yorumlama biçiminden anonimi işaretleyerek isimlerini bırakıp yorum yapabilirler.